Begyndelsen er aldrig svær..

Nej begyndelsen er aldrig svær på et maleri og i det hele taget er en maleproces aldrig rigtig svær for mig.

Har du læst min bog, har du også fået et indblik i min tilgang til det at male, ja og tegne. 

Billedet her ovenfor er lærredet, der har været igennem første fase og som i al sin enkelhed er leg med farver - ingen anelse om hvad så videre eller slut resultatet.

Det må vise sig henad vejen.

Til åbent hus i lørdags kom en forbi, som havde købt et maleri af mig sidste år.

Jeg spurgte til hvilket maleri det var, for jeg huskede faktisk bedre, at da hun hentede maleriet, bed jeg mærke i en krystal kolibri, der hang i forruden på hendes bil.

Det er blåt....og med cirkler..., svarede hun og jeg kom til at grine, og sagde til hende, at alle mine malerier havde cirkler, så om hun kunne finde et billede af det..

"Det er blåt....og med cirkler..., svarede hun og jeg kom til at grine, og sagde til hende, at alle mine malerier havde cirkler.."

Bless her heart, hun tog det pænt og grinte med, og hvor skulle hun også vide det fra, at alle mine malerier siden deres start i 2008-9 stykker, har været med cirkler.

Nå, men når lærredet har været igennem leg med farver, den første fase, så kommer en eller flere cirkler i spil og det er fase to af maleprocessen.

Den tredje fase kunne jeg godt finde på at kalde ´fremelske´-fasen eller ´fremkaldelse´, for her er det som at række ind og se, hvad der opstår i kraft af det - hvis det giver mening.

I al sin enkelhed er det lys og skygger (mørket), jeg arbejder med.

Min mor tog en uddannelse for snart tredive år siden i at undervise i at tegne og hun indviede mig for over tyve år siden: at jeg skulle bare gå efter skyggerne, starte dér hvor de var og så kunne jeg oparbejde et helt billede ud af bare at markere dem; skyggerne, og lyset ville give sig selv.

"..hun indviede mig for over tyve år siden: at jeg skulle bare gå efter skyggerne.."

Og lige så vel som hun altid har elsket, at tegne et motiv frem i kraft af skyggerne, så elsker jeg det også - virkelig elsker det.

Så tak mor for at have vakt mit øje og kim til at fremelske lyset i kraft af mørket.

Den der følelse, der er i at arbejde med lyset og mørket slash skyggerne i mine malerier, er alt, hvad det handler om for mig.

Den følelse er noget med at tune ind, fornemme en balance mellem de to dele, lyset og mørket, hvordan de kan finde et samspil og der kan opstå noget, der i følelsen giver mening.

.."lyset og mørket, hvordan de kan finde et samspil og der kan opstå noget, der i følelsen giver mening."

Det noget og den mening, har jeg ingen anelse om, hvad er eller kunne være - det kan kun vise sig og gør det også undervejs i maleprocessen.

Det viser sig gerne i kraft af indre billeder, der dukker op på nethinden, sætninger og ord, som jeg nogen gange googler, for at få noget mere input og indsigt på det.

"Det viser sig gerne i kraft af indre billeder"

Dengang da jeg begyndte at male på den måde, som jeg også gør den dag i dag, begyndte jeg at se det som en form for undervisning.

For hvert maleri var det som at træde ind til dagens undervisning, modtage nyt materiale at lære noget om, og det færdige maleri blev ligesom billedet på alt det lærte.

"Hvor kommer det fra?", spurgte en den anden dag, ja hvor kommer det fra, det er et godt spørgsmål og mit umiddelbare svar lød: det opstår.

"Hvor kommer det fra?"

Ja, det opstår og selv jeg, aner ikke på forhånd, hvad der skal ske, hverken maleriets endelige eller i maleprocessen og hvad der nu-skal-ske, og hvad jeg får af se.

Det opstår.

Så langt så godt og jeg glæder mig til at dele billeder af det færdige maleri.

Ofte deler jeg det gerne i et nyhedsbrev, før maleriet kommer til salg på hjemmesiden og bliver delt på sociale medier - og modtagere af nyhedsbrevet får muligheden for at købe det først.

Flere af mine malerier bliver solgt den vej rundt, så er det noget for dig at være med lidt før min hjemmeside og SoMe, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev hér nederst på siden. 

Håber du fik noget ud af at læse med og se lidt billeder fra maleprocessen - jeg gør mit bedste i at få taget billeder undervejs, når jeg maler.

Er du interesseret i, hvordan mit liv tog en drejning fra at være butiksuddannet og - ansat til at blive kunstner, så er min bette bog et rigtig godt bud på indsigt i dén rejse, køb den som fysisk bog eller som e-bog klik hér

ALT godt herfra og husk, du kan altid skrive en mail med spørgsmål eller andet til mig på kontaktmattie@gmail.com // Kram kram, Mattie.


Ældre opslag Nyere opslag